3. NESİL KAHVECİLİK HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

3. NESİL KAHVECİLİK HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


“3. nesil kahvecilik” sıklıkla karşımıza çıkan, ancak dışarıdan bakıldığında pek bir anlam ifade etmeyen bir terim. Bu yazımızda sizlere 3. nesil kahvecilik ile ilgili bilmeniz gerekenleri 10 maddede özetlemeye çalıştık, “Bu her yerde gördüğümüz ‘3. dalga kahve’ nedir?” diyenlerdenseniz birlikte listemize bir göz atalım.

1-1. ve 2. Dalga

3. dalga kahve akımını anlamak için öncelikle kısaca 1. ve 2. dalgadan bahsetmemiz gerekiyor.

1. dalga 1900’lü yılların başında içilen, şimdi de aşina olduğumuz Nescafé ve Folgers gibi suda kolayca çözünebilen, doğrudan su ile karıştırılıp tüketilen kahve anlayışını kapsıyor. 2. dalga ise 1960 ve sonrasında ortaya çıkan Starbucks gibi zincirlerde Espresso, Latte, Cappuccino gibi kahvelerin servis edilmesini, kahveden daha fazla keyif almayı ifade ediyor.

2-3. Dalga

Üçüncü dalga kahve akımı temelde kahveye saygı duymayı; ona şarap, yemek, müzik gibi bir kültür olarak yaklaşmayı temsil ediyor. Kahvenin hangi ülkeden geldiğiyle birlikte hangi çiftlikten geldiğini, hangi parametreler ile üretildiğini, nasıl kavrulduğunu ve en iyi aroma ve tadı alabilmek adına nasıl demlendiğini bilmek 3. dalga kahve akımını anlamak için çok önemli.

3-Arabica ve Robusta

Kahveler temelde iki sınıfa ayrılıyor: Arabica ve Robusta. Arabica çekirdeklerde kafein oranı %1 – %2, Robusta’da ise %4 – %5 aralığında. Arabica kahveler daha yumuşak ve aromatik bir kahve sunarken Robusta daha acımsı ve sindirimi zor bir tat sunuyor. Dolayısıyla 3. dalga kahve akımında kaliteli bir kahve ortaya çıkarmak için Arabica kahveler kullanılıyor. Kıtalarına göre Afrika kahveleri çiçeksi ve meyvemsi tatlar; Güney Amerika kahveleri çikolata ve fındık aromaları başta olmak üzere yumuşak içimli tatlar; Asya kahveleri çikolata ve baharat içeren kremamsı tatlar; Orta Amerika kahveleri ise çikolata, fındık ve narenciye tatları taşıyor.

4-Kavurma

Kahve çekirdeklerinin mikro ölçeklerde çekirdeğin yapısını çok iyi bilen kavurucular tarafından kavrulması gerekiyor. Kavrulmuş kahveler demlenmeden hemen önce öğütülmeli. İstanbul’daki en taze kavuruculara Coffee SapiensKronotrop ve Petra Roasting Co.‘yu örnek verebiliriz.

5-Öğütme

Kahvenizi demlemeden hemen önce öğütürseniz en verimli aromayı ve lezzeti alırsınız, çünkü öğütülmüş kahve  hava ile temasa girdikçe aroması kaybolur ve zamanla tadını kaybeder. Kahvenizi 3. dalga kahve ekipmanlarının başında gelen Chemex için iri taneli, Hario V60 Dripper için orta taneli, Aeropress için iri taneli, Moka Pot için ise ince taneli olarak öğütmeniz gerekiyor.

6-Öğütücüler

Öğütücü olarak Sözen veya Hario marka bir el değirmeni ya da Delonghi veya Baratza marka bir elektrikli değirmene ihtiyacınız var. Burada dikkat etmeniz gereken öğütücünün bıçaklı değil konik dişli yapıda olması ve dolayısıyla kahvenizi homojen bir şekilde öğütebilmesi.

7-Chemex

Hem şık hem de pratik bir 3. dalga kahve ekipmanı olan Chemex size saf, yumuşak ve kolay içimli bir kahve sunuyor. Kahvenizi demlemek için 10 gram iri taneli kahve ve bir su bardağı su yeterli. Tek yapmanız gereken kahvenin üstüne biraz sıcak su ilave edip kahvenin içindeki sıkışmış gazın uzaklaşması için 30 saniye beklemek, ardından tüm suyu yavaş yavaş dairesel hareketler ile kahve çekirdeklerinin üstüne dökmek.

8-Moka Pot

Moka Pot, yoğun lezzet arayanlar için ideal bir İtalyan kahve demleme ekipmanı. Türkiye’deki Türk kahvesi cezvesinin İtalyanlardaki karşılığı Moka Pot diyebiliriz. Moka Pot ile kahvemizi hazırlamak için öncelikle öğütülmüş kahveyi haznesine koyuyoruz. Daha sonra alt hazneye soğuk ekleyip 2 – 3 dakika pişiriyoruz, ısınan suyun basıncıyla kahvemiz üst hazneye taşacak. Kaynayan su üst hazneye yükselmeyi bitirdiğinde Espresso kıvamındaki kahvemizi servis edebilir veya Latte, Mocha gibi Espresso bazlı içeceklerde kullanabiliriz.

9-Aeropress

Aeropress de 3. dalga kahve ekipmanlarının simgelerinden biri. Aeropress kullanarak kahvemizi hazırlarken basınçtan da yararlanıyoruz, böylece Espresso’ya yakın bir lezzet ve  aroma elde ediyoruz. İhtiyacımız olan malzemeler 15 gram kahve ile bir su bardağı sıcak su. Kahvemiz iri taneli çekilmiş olmalı. Kahve çekirdekleri ile az miktarda suyu ilk etapta 2 dakika karıştırıyoruz, ardından pompayı ileri itiyoruz ve kahvemiz hazır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar